För dig som leder och vill nå ända fram

Känner du dina kollegor på riktigt på jobbet?

16 april, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

 

Är du sällskaplig, talför och övertygande? Får du energi av andra människor? Har du fått feedback att du är talför och övertygande? Vill du förstå meningen med det som ni ska uträtta i gruppen?

Då kan det hända att du är en GUL personlighetstyp.

Pulsanalys är ett verktyg som ger ökad förståelse för vad som driver och motiverar varje person. Du får en snabb överblick över personers sätt att kommunicera och vilka ledarstilar de uppskattar. Du bidrar till varje persons självbild och utveckling.

Vad är viktigast för att skapa och behålla goda resultat i de arbetsgrupper där du ingår? Du och dina medarbetare, ingen tvekan om det. Ta PULSen – det är lätt!

Hur fungerar en Grön  personlighet med en Blå? Hur kan man på bästa sätt kommunicera med en Röd eller Gul personlighetstyp.

Hur fungerar en Gul personlighet med en Blå? Hur kan man på bästa sätt kommunicera med en Röd eller Grön personlighetstyp. Allt detta kan lära dig mer om med hjälp av PulsAnalys  DISC -teori.

Vill ni förstå varandra mer i er grupp, se hur ni faktiskt kompletterar varandra med era olikheter. Skulle ni vilja bli ännu bättre på att kommunicera så att du själv och dina kollegor känner sig förstådda på riktigt?

Jag kommer gärna och berättar mer hur er grupp kan gå från arbetslag till team, bli mer effektiva och känna sann arbetsglädje.

Kontakta mig, Anneli Hammarsten på  Inger individ och Grupputveckling

Mobil: +46 733-304 909

E-mail: anneli.hammarsten@iigu.se

Det är i sprickorna som ljuset kommer in

27 mars, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

Så fort vi stör oss eller ”går igång” på andra så är det ofta en spegling av vad vi själva borde jobba med. Hur ser jag på mig själv? Är jag kritisk, fördömande eller accepterande? Vad är mina innersta övertygelser och inlärda föreställningar om mig själv och andra? Vilka sidor inom mig har jag inte accepterat ännu? Vilka av mina tankar och känslor tror jag inte kommer bli mottagna av min omgivning?

Råkar du t.ex ut för människor som du upplever behandlar dig på ett sätt som får dig att känna dig mindre värd, eller tar dig för given? Oavsett hur du uppfattar det, så kommer det att upprepas om och om igen tills du inser att det handlar om dig själv och hur du tänker om dig själv.

Det är inte personen ifråga som får dig att känna dig mindre värd. Det är bara du själv som kan känna ditt värde. Den personen triggar något hos dig som du behöver förstå och acceptera. När du tycker om dig själv precis som den du är kommer du inte attrahera dessa personer längre. Försök att se den här personen som en ”lärare” någon som du kan träna på, som skall hjälpa dig i din personliga utveckling.

Så istället för att gå igång på personen eller situationen, så fråga dig själv; vad väcker det här i mig och varför? Vad är det jag behöver lära mig? Ofta bottnar många problem i en för tillfället eller en mer beständig låg självkänsla. Vi behöver vara lite snällare mot oss själva. Vi är oftast vår egen största fiende. Om du inte själv tycker att du duger som du är med lite flagor och egenheter, då signalerar du det utåt, var så säker. När du bekräftar och tycker om dig själv precis som du är kommer du märka skillnad i hur andra behandlar och responderar till dig.

Ingen kan behandla dig dåligt eller respektlöst utan din tillåtelse.

 

Chefen, vågar du växa?

12 mars, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du en delegerande chef?

Självklart, säger du. Hur skulle vi annars hinna med allt vi ska få gjort I vår grupp varje dag?

Precis, många av de ledare jag pratar med är vana att delegera uppgifter, aktiviteter på lång sikt eller i akuta situationer för att bli mer effektiva, Och frågan är vad delegerar du?

Delegerar du aktiviteter eller ansvar?

Att delegera aktiviteter innebär ju att du konkretiserar själva uppgiften och är ganska tydlig I din förväntan på Vad, Hur och När det ska göras. Alla inblandade vet vad det innebär att göra det som ska göras. Alla känner sig trygga I arbetsmomentet.

Att delegera ansvar är värre. Det kräver mod från både ledaren och medarbetaren, det kräver förtroende. Att delegera ansvar innebär att man känner en stark tillit till andra, tillit till att resultatet kommer att bli bra oavsett vad som görs, eller hur det kommer att lösas. Förhoppningsvis på rätt tid.

Det krävs mod av ledaren att låta medarbetare ta sitt eget ansvar, att lyssna på sin egen kompass trots krav på effektivitet, lönsamhet och tidspress i organisationen. Det krävs mod av medarbetaren att våga nya idéer, att våga misslyckas, att göra på ett nytt kanske oprövat sätt. Att göra utan att veta utkomsten, att kliva in I det ovissa.

Att göra nytt är som alla vet enda sättet att utveckla sig själv som individ och utveckla sin organisation. Att misslyckas är grunden till lärande. Det är när vi misslyckas som vi lär oss förstå. En del organisationer har en kultur av att våga misslyckas just för att säkerställa ständig utveckling.

Så chefen! Vilka misslyckanden ska vi våga göra I dag, vilkas misstag ska vi lära av I dag. Vilka medarbetare ska du hjälpa att verkligen lyckas med något som får dig att växa, får medarbetare att växa och din organisationen att växa.

Vågar du växa i dag?

 

 

 

 

 

För att bli förstådd, behöver du först förstå dina kollegor

26 februari, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du inkännande, stabil och tålmodig? Får du energi av att hjälpa och ge service ? Har du fått feedback att du är grundlig och lojal i ditt arbetssätt ? Har du lätt för att lyssna?

Då kan det hända att du är en GRÖN personlighetstyp.

Allt detta kan lära dig mer om med hjälp av PulsAnalys DISC -teori.

Pulsanalys är ett verktyg som ger ökad förståelse för vad som driver och motiverar varje person. Du får en snabb överblick över personers sätt att kommunicera och vilka ledarstilar de uppskattar. Du bidrar till varje persons självbild och utveckling.

Vad är viktigast för att skapa och behålla goda resultat i de arbetsgrupper där du ingår? Du och dina medarbetare, ingen tvekan om det. Ta PULSen – det är lätt!

Hur fungerar en Grön  personlighet med en Blå? Hur kan man på bästa sätt kommunicera med en Röd eller Gul personlighetstyp.

Vill ni förstå varandra mer i er grupp, se hur ni faktiskt kompletterar varandra med era olikheter. Skulle ni vilja bli ännu bättre på att kommunicera så att du själv och dina kollegor känner er förstådda på riktigt?

Jag kommer gärna och berättar mer hur er grupp kan gå från arbetslag till team, bli mer effektiva och känna sanna a

Kontakta mig, Anneli Hammarsten på  Inger individ och Grupputveckling

Mobil: +46 733-304 909

E-mail: anneli.hammarsten@iigu.se

 

Saker som du med all säkerhet kan lägga bakom dig

5 februari, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

 

Saker som du med all säkerhet kan lägga bakom dig!

 1. Du får faktiskt bryta upp en relation som inte passar dig eller ditt liv längre.
 2. Du har tillåtelse att lämna dina misstag bakom dig.
 3. Du har styrkan att sluta med dina beroenden som mat, sex, droger, alkohol, sociala medier..
 4. Det är helt ok att lämna en vänskap som är ohälsosam eller manipulativ och som inte ger dig glädje, inspiration eller styrka längre.
 5. Du har all tillåtelse I världen att förändra eller sluta med de beteenden I din personlighet som du inte längre har nytta av.
 6. Det går alldelses utmärkt att ta bort dina egna negativa eller för höga förväntningar på dig själv.
 7. Du kan sluta ett jobb som får dig att känna dig ostimulerad, ovärderad, eller där du inte känner dig glad längre.
 8. Det är helt ok att flytta från en stad där du har allt för många negativa erfarenheter eller minnen.
 9. Du har tillåtelse att lämna en livsstil som inte gynnar dig eller passar din självbild längre.

Du KAN lämna allt bakom dig som du inte ÄLSKAR med dig själv.

Mognad

15 januari, 2018 Okategoriserade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mognad:

 1. Kallprat intresserar dig inte längre
 2. Du prioriterar sömn istället för en utekväll
 3. Du förlåter oftare
 4. Du är mer vidsynt
 5. Du respekterar olikheter
 6. Du stressar inte kärleken
 7. Du accepterar hjärtesorg
 8. Du dömer inte lika lätt
 9. Du väljer dina strider
 10. Din lycka hänger inte på vad andra tänker tycker om dig, utan vad du tänker tycker om dig själv

Att känna sig lycklig, eller olycklig är ett proaktivt val

2 januari, 2018 Okategoriserade

Lycka

 

 

 

 

Du är din egen olyckas smed!

Du har säkert hört ordspråket ” du är din egen lyckas smed” vilket betyder att vi kan alltid ställa oss  ansvariga för att skapa det liv vi vill leva genom olika beteenden, handlingar och aktiviteter i våra liv. Det innebär ju i praktiken att du också är det motsatta ”du är din egen olyckas smed” eller?

Neeej, tänker du kanske…-  Jag skapar väl inte sjukdomar som drabbar mig, eller att någon dör ifrån oss, eller att personer runt mig behandlar mig som skit, sviker och bedrar?

Så klart inte! Livet ”suger” med jämna mellanrum, så är det bara. Ordentligt också tyvärr. Det är det som är grejen, alla får sin del av den beskärda problemkakan i livet. Det är hur vi tar våra motgångar som är avgörande. Har du någon gång tagit en motgång ganska bra, och andra gånger brutit ihop fullständigt? Det har jag gjort i alla fall, och skillnaden har nog varit mitt tillstånd i övrigt och hur beredd jag varit på själva motgången. Ju mer erfaren jag blivit i livet, ju mer införstådd blir jag med att saker förändras ständigt. Allt från relationer, jobbsituationer, hälsa och större världsordningar. Inget i livet är beständigt, allt kan förändras, vi kan inte påverka det ett endaste dugg. Men vi  kan påverka oss  själva, göra proaktiva val hur vi ska hantera, tänka och därmed känna för situationen.

Ge dig själv möjligheten att välja lyckan i det du har, känn tacksamhet för det som ger dig glädje just nu. Jag är införstådd med att vi kan hamna i kriser där vi inte kan känna glädje eller livslust ens just nu (jag har själv upplevt det) men håll dig till tanken att det går över, även sorg är obeständig. Tro på tanken om tillförsikt och förändring även där. Ge dig själv en snäll tanke med jämna mellanrum. Ge till andra människor det du vet de behöver.

I dag är första arbetsdagen på det nya året 2018 för en del, det är hela 364 dagar kvar på det här året, prova att aktivt välja attityd, du har ALLTID ett val, Alltid!

Gott Nytt 2018!

 

Hur det är att ändra ett beteende eller en vana…..

17 september, 2017 Okategoriserade

Hål i en gata

 

 

 

 

 

Att ta en annan gata……

Jag går gatan ner

Det finns ett djupt hål i trottaren

Jag faller ner i det

Jag är förlorad… Jag är hjälplös

Det är inte mitt fel

Det går evigheter innan jag hittar en väg ut

 

Jag går nedför samma gata

Det finns ett djupt hål i trottaren

Jag låtsas inte se det
 Jag faller ner i det igen

Jag kan inte tro att jag har kommit till samma plats

Men det är inte mitt fel

Det dröjer fortfarande länge innan jag kommer ut

 

Jag går nedför samma gata

Det finns ett djupt hål i trottaren

Jag ser att det finns

Ändå faller jag ner i det… det är en vana

Mina ögon är öppna

Jag vet var jag är

Det är mitt fel

Jag hittar ut ögonblickligen

 

Jag går nedför samma gata

Det finns ett djupt hål i trottoaren

Jag går vid sidan av det

Jag går nedför en annan gata…

OM du verkligen vill lyckas, så behöver du göra upp med en del……….

30 januari, 2017 Okategoriserade

OM du verkligen vill lyckas, så behöver du göra upp med en del föreställningar och valda sanningar

#1 Undvik ”giftiga” människor som förgiftar ditt sinne med tvivel.

Det går inte att lyckas med en bunt negativa människor i din närhet, de kommer att påverka dig vare sig du vill det eller ej. Tänk så här; Har du 9 negativa människor runt dig så är du den 10,e. Har du 9 optimistiska runt dig så är du den… Ja, du fattar 🙂

# 2 Gör upp med grejen att vara omtyckt av alla.

Det kommer alltid finnas någon som inte gillar det du gör, någon som är avundsjuk etc acceptera det…..eller ” Kill them with love”

# 3 Du kommer inte kunna ha kontroll på allt.

En del saker är verkligen upp till oss att påverka, men väldigt mycket är inte det. Du kan påverka ditt tillstånd eller din attityd, men inte andras tankar, vilja eller värderingar.

# 4 Stävar du efter att vara perfekt?

Det skapar bara stress/press och dålig mage. Du duger precis som du är.

# 5 Tro inte på myten om att lyckas direkt, och att alla andra är genier med sina idéer

Inte ens Steve Jobs lyckade över en natt.

# 6 Får din strävan dig att leva ohälsosamt?

Ta hand om dig, din kropp är din motor. Ditt tempel.

Tänk om-fantiserar du, eller är du typen som är mer här och nu?

23 januari, 2017 Okategoriserade

orolog

 

 

 

 

 

Den kanske största skillnaden mellan personer som ofta oroar sig och de som sällan gör det, är att de lugna typerna kan stanna mentalt här och nu. Tankarna rusar inte i väg i oroliga: tänk om-fantasier.

Exempel: Din son kommer hem med ett dåligt resultat på ett prov i skolan. Är du en orolig typ hoppar dina tankar direkt in i framtiden: Tänk om han får dåliga betyg, och inte kommer in på någon bra utbildning, och inte får något jobb.

En lugn person är kvar i nuet och konstaterar vad man kan göra just nu: sonen behöver plugga mer i det ämnet, så löser det sig.

 

1. De övar mindfulness.

Många lugna personer har jobbat för det: tränat mindfulness, yoga, meditation. Eller gått i terapi som lärt dem att fokusera på nuet och inte oroa sig i onödan. Övning ger färdighet!

 

2. Deras hjärnor fungerar annorlunda.

Forskaren Jason Moser och hans kolleger har via magnetkamera studerat hjärnorna på 71 kvinnor som utsattes för negativ stress. Man kunde se att hjärnorna hos dem som sällan oroar sig och ofta tänker positivt blev mindre aktiverade i områden som visar känslor av rädsla och stress.

Samtidigt vet hjärnforskare i dag att våra hjärnor är mer formbara än vad man tidigare trott. Genom att träna till exempel meditation och mindfulness skolar man om sin hjärna så att den lär sig att uppleva mindre stress och negativa känslor.

 

3. De är mer riskbenägna och flexibla.

Medan oroliga personer ofta har svårt för att fatta beslut, eftersom de kan bli insnärjda i alla möjliga negativa konsekvenser, är lugna personer mer villiga att prova nya lösningar, även om det finns en risk att allt går snett.

Lugna personer är också mer flexibla i en valsituation, både när det gäller stora och små frågor. Var ska vi gå och äta lunch? På den frågan kan en lugn person svara: Bestäm du.

 

4. De har en känsla för perspektiv.

Lugna personer har distans till sig själva, och har en förmåga att se sig och situationen de befinner sig i utifrån. En förmåga som oroliga personer kan träna upp, menar Jason Moser. Hans råd är att byta ut ordet jag mot sitt eget namn när oron stiger. I stället för Jag kommer att misslyckas! formulerar du dig Maria kommer att misslyckas (om du heter Maria), vilket kan ge dig distans.

 

5. De går till grunden med sin oro.

En känsla av oro leder lätt till en ny, och så vidare i en ond cirkel. Men vad är den verkliga orsaken bakom oron?

Lugna personer har en god självkännedom och är medvetna om sina problem och brister. Oroliga personer saknar ofta dessa insikter, och då blir den oro man känner svårare att hantera.

Att ta reda på vad som, egentligen, orsakar oron är därför ett avgörande steg.

 

6. De slutar inte att oroa sig, de ägnar oron en viss tid.

Lugna personer ägnar sig åt sina problem och sin oro fullt ut, för att sedan ge sig hän åt annat.

Detta kan man träna på: Fokusera i 15 minuter varje dag på det som bekymrar dig: älta, gråt, grubbla eller gör vad du behöver.

Genom att tillåta sig själv att koncentrera sig på oron blir det lättare att släppa den sen, säger forskaren Christine Purdon. Dyker oron upp, tänk: Det där kan jag tänka på senare. Nu gör jag andra saker.

 

7. De har en tillit till att de kan hantera det som händer.

Lugna personer känner trygghet i att vad som än händer kan de hantera det. Oroliga saknar ofta den tryggheten, vilket egentligen är ologiskt, menar forskarna: De oroliga har tänkt så mycket på svårigheter att de ofta är ganska väl förberedda och kompetenta om de hamnar i en…

 

8. De kan se möjligheter i svåra situationer.

Även om det ser mörkt ut, kan en lugn person ofta se en ljusglimt. Det finns kanske en lösning på problemet? Medan oroliga personer inte ens kan tänka tanken att man skulle kunna lösa det svåra problem man står inför.

 

9. De ställer sig själva rätt frågor.

I en svår situation frågar de sig:

• Är det här verkligen mitt problem?

• Kan jag påverka den här situationen?

Vad kan jag göra? Och: Har jag nu gjort allt jag kan för att förbättra situationen? Vidare: Är problemet överhängande och akut? Om inte finns ingen anledning att oroa sig.

 

10. De bejakar sina negativa känslor.

Lugna personer ser negativa känslor som tecken på att något är fel, och försöker lösa felet. De använder känslorna för att fatta medvetna beslut.

Oroliga personer har svårare att acceptera och titta på sina negativa känslor. Ett bra sätt är att skriva ner dem. Studier har visat att vår stress sjunker när vi skriver att vi är stressade.

Copyright 2010-2013 Inger individ & grupputveckling AB - Design by Maganni.

rvn_digitalis_theme rvn_digitalis_theme_tv_1_4 rvn_digitalis_theme_fwv_1_2