Så fort vi stör oss eller ”går igång” på andra så är det ofta en spegling av vad vi själva borde jobba med. Hur ser jag på mig själv? Är jag kritisk, fördömande eller accepterande? Vad är mina innersta övertygelser och inlärda föreställningar om mig själv och andra? Vilka sidor inom mig har jag inte accepterat ännu? Vilka av mina tankar och känslor tror jag inte kommer bli mottagna av min omgivning?

Råkar du t.ex ut för människor som du upplever behandlar dig på ett sätt som får dig att känna dig mindre värd, eller tar dig för given? Oavsett hur du uppfattar det, så kommer det att upprepas om och om igen tills du inser att det handlar om dig själv och hur du tänker om dig själv.

Det är inte personen ifråga som får dig att känna dig mindre värd. Det är bara du själv som kan känna ditt värde. Den personen triggar något hos dig som du behöver förstå och acceptera. När du tycker om dig själv precis som den du är kommer du inte attrahera dessa personer längre. Försök att se den här personen som en ”lärare” någon som du kan träna på, som skall hjälpa dig i din personliga utveckling.

Så istället för att gå igång på personen eller situationen, så fråga dig själv; vad väcker det här i mig och varför? Vad är det jag behöver lära mig? Ofta bottnar många problem i en för tillfället eller en mer beständig låg självkänsla. Vi behöver vara lite snällare mot oss själva. Vi är oftast vår egen största fiende. Om du inte själv tycker att du duger som du är med lite flagor och egenheter, då signalerar du det utåt, var så säker. När du bekräftar och tycker om dig själv precis som du är kommer du märka skillnad i hur andra behandlar och responderar till dig.

Ingen kan behandla dig dåligt eller respektlöst utan din tillåtelse.

 

Det är i sprickorna som ljuset kommer in