Har du, någon gång haft en kompis, chef, kollega som “alltid” pratar mer än de lyssnar? De där som har stor mun och väldigt små öron? Eller är du själv kanske den där i gruppen, som känner ansvaret att säga din mening, eller vill presentera dig, eller produkten på ett sätt som du övat in så länge, eftersom du vet att allt detta ska hinna sägas på en begränsad tid.

Handen på hjärtat! Jag har känt det där ansvaret, jag har nog ibland haft större mun än öron, i vissa situationer. Jag har missat att få med mig nyckelpersoner i affärer, det har hänt att jag inte riktigt förstått det verkliga kundbehovet då jag inte tagit mig tid att lyssna eller ställt den där frågan som bottnar i äkta nyfikenhet. Jag erkänner, jag har ibland varit allt för egocentrisk och tänkt på hur jag själv uppfattas eller vad som gynnar mig i relationen istället för att försökt förstå motpartens situation helt enkelt.

Ja, men med åren har jag lärt mig att jag missar så oändligt med information från andra om jag inte är mer inlyssnande och intresserad av omgivningen. När man är genuint intresserad av någon eller något, så går det inte att låta bli att bli ännu mer nyfiken.

Mycket handlar om vad man har för fokus. Har jag fokus på mig själv eller andra? När jag pratar och inte lyssnar in andra så bottnar det ofta i någon sorts osäkerhet, rastlöshet eller prestationsångest. Eller så är det helt enkelt en (o)vana.

Ett sätt att ändra på det här beteendet är att försätta sig i ett nytt tillstånd. Hypernärvaro. Det är ett  tillstånd av avslappnad närvaro, där ditt fokus är helt och fullt på motparten. Det bygger på nyfikenhet och kräver ofta ett genuint intresse. Det behövs kanske också en insikt om att det är ok, att flytta fokus från sig själv till den andre. Att våga ta risken att inte fokusera så mycket på vad andra tänker om dig, utan att du fokusera mer på vad du vill tänka och förstå om andra.

Som med alla nya beteenden så behöver man bestämma sig innan. Bestäm dig för att vara intresserad. Försätt dig i ett avslappnat tillstånd och ställ in ditt fokus helt och fullt på motparten. Det är Hypernärvaro!

Jag lovar, du kommer att få mycket mer och bättre information om din omgivning som i förlängningen kommer att hjälpa dig på alla sätt. Du kommer också att upplevas som en närvarande, fokuserad och intresserad människa av den du fokuserar på.  Snacka om Bonus!

 

 

Hypernärvaro